Snart dags att flytta in i Svealundsskolan

Det är försommar 2021. Lastbil efter lastbil med leveranser rullar in genom grindarna vid bygget av Svealundsskolan. Det är högt tryck på byggarbetsplatsen och elektriker, plattsättare, snickare, målare och många fler rör sig i ett synkroniserat myller i och utanför byggnaden. Det pågår aktiviteter i varenda rum och det börjar närma sig inflytt.

Efter sommaren kommer barn och pedagoger flytta in i nya fina lokaler, med stans kanske bästa utsikt från klassrumsfönstret. När du kliver in i den fyra våningar höga byggnaden möts du av husets kroppspulsåder - en maffig trappa som binder samman våningarna. Här kommer 575 elever och drygt 75 pedagoger röra sig upp och ner under skoldagarna. Trappan ramas in av maffiga spjälor i ek från golv till tak.

Ek och dova färger

Ek är ett träslag som hittas genomgående på detaljer i hela byggnaden, som till exempel på bröstpanel i gemensamhetsutrymmen och på innerdörrar. Trä som inredningsdetalj och i byggmaterial har en bevisad lugnande effekt, men det är oxå slitstarkt och hållbart.

Ek, tIllsammans med väggar och golv i en dov färgskala, ger inomhusmiljön ett väldigt behagligt intryck. Färgerna är speciellt utvalda och går i toner av mossgrönt, grått, vinrött, beige och en behagligt bruten vit nyans. Trots att lokalerna just nu fylls av kartonger, byggmaterial, sladdar, golvpapp, byggarbetare och en ganska hög ljudvolym, är känslan av lugn överväldigande. Det är färg- och materialvalet som gör det.

Treparallellig verksamhet

På varje vånging finns tre hemvister, anpassade för treparallellig verksamhet. Varje klass har en egen ingång med tillhörande kapprum. Från kapprummen tar du dig vidare in till klassrum, toaletter, grupprum, uppehållsrum och verksamhetsförråd.

Den översta våningen svävar bland trädkronorna och utsikten från klassrummen är hänförande med bostadsområdet Sörby åt öster och Örebros stadskärna åt väster. På de lägre våningarna kan du njuta av skolgården, dess inspirerande miljö samt liv och rörelse. I de här lokalerna finns rum för tankar, kunskapsöverföring, kreativitet, barns filosoferande och stora som små framtidsplaner.

På bottenvåningen hittar du lärarrum, kontor, slöjdsalar, musiksal och ett generöst uppehållsrum. Från uppehållsrummet kommer du direkt in i matsalen. Det tillhörande tillagningsköket är redan på plats och nu återstår det bara att ta av skyddsplasten på alla rostfria ytor. Det är ett välorganiserat och modernt kök och det går inte att missa hur gången i matsalen ser ut för eleverna. Först hämta mat, sedan äta och sedan lämna disk - som på ett rullande band där arbetsmiljön är på topp, både för elever och kökspersonal. I nära anslutning till matsalen fiinns en modern hemkunskapssal med bland annat höj- och sänkbara arbetsbänkar.

En trappa upp från matsalen hittar du skolans eget bibliotek. Det ligger vägg i vägg med skolhälsan där två skolsköterskor kommer ha sina mottagningar. På den våningen, och på våningen ovanför, hittar du även hemvisterna för särskolan. På Svealundsskolan kommer nämligen 50 särskoleelever gå i en toppmodern, rymlig och väl anpassad miljö.