Svealundsskolan ligger i stadsdelen Sörby, där den tidigare tidigare Eklundaskolan låg. Eftersom Eklundaskolans tekniska livslängd var slut, och det fanns behov av fler elevplatser, påbörjades under 2018 ett rivningsarbete för att lämna plats åt en ny och större skola- Svealundsskolan.

Svealundsskolan stod klar för inflytt till hösten 2021 och har plats för 575 elever och drygt 75 pedagoger.

På varje vånging finns tre hemvister, anpassade för treparallellig verksamhet. Varje klass har en egen ingång med tillhörande kapprum. Från kapprummen tar du dig vidare in till klassrum, toaletter, grupprum, uppehållsrum och verksamhetsförråd.

Den översta, av de fyra våningarna, svävar bland trädkronorna och utsikten från klassrummen är hänförande med bostadsområdet Sörby åt öster och Örebros stadskärna åt väster. På de lägre våningarna kan du njuta av skolgården, dess inspirerande miljö samt liv och rörelse. I de här lokalerna finns rum för tankar, kunskapsöverföring, kreativitet, barns filosoferande och stora som små framtidsplaner.

På bottenvåningen hittar du lärarrum, kontor, slöjdsalar, musiksal och ett generöst uppehållsrum. Från uppehållsrummet kommer du direkt in i matsalen. Det tillhörande tillagningsköket är redan på plats och nu återstår det bara att ta av skyddsplasten på alla rostfria ytor. Det är ett välorganiserat och modernt kök och det går inte att missa hur gången i matsalen ser ut för eleverna. Först hämta mat, sedan äta och sedan lämna disk - som på ett rullande band där arbetsmiljön är på topp, både för elever och kökspersonal. I nära anslutning till matsalen fiinns en modern hemkunskapssal med bland annat höj- och sänkbara arbetsbänkar.

En trappa upp från matsalen hittar du skolans eget bibliotek. Det ligger vägg i vägg med skolhälsan där två skolsköterskor kommer ha sina mottagningar. På den våningen, och på våningen ovanför, hittar du även hemvisterna för särskolan. På Svealundsskolan kommer nämligen 50 särskoleelever gå i en toppmodern, rymlig och väl anpassad miljö.

Certifiering

Skolan har byggts miljösäkert och certifierats enligt Miljöbyggnad Silver.

Certifikat för fastigheten Svealundsskolan. Underskrivet av Lotta Werner Flyborg, VD på Miljöbyggnad, den 25 november 2020.Förstora bilden
Certifikat för fastigheten Svealundsskolan Idrottshall. Underskrivet av Lotta Werner Flyborg, VD på Miljöbyggnad, den 20 november 2020.Förstora bilden