En fast inventarie som sticker ut på Karolinska gymnasiet

Som fastighetsägare ansvarar Futurum för alla fasta inventarier. Det är allt från ribbstolar i gymnastikhallarna till duschväggar, stekbord och diskmaskiner. En fast inventarie som sticker ut i mängden är orgeln på Karolinska gymnasiet mitt i Örebro.

Orgeln i aulan på Karolinska gymnasiet var illa åtgången och hängde sig. De drygt 500 piporna var buckliga, sotiga och dammiga. Orgeln hade inte blivit rengjord sedan 1993, då i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Det är långt innan Futurum tog över som fastighetsägare 2012.

Att orgeln inte spelats så frekvent de senaste åren, till viss del på grund av Corona-pandemin, är oxå en bidragande orsak till att den var ostämd och hängde sig. I vanliga fall spelas orgeln minst två gånger om året - vid sommaravslutningen och julavslutningen. Nu har den stått tyst allt för länge. Till varje pipa finns en liten spelbälg som blir lite seg när den inte får röra på sig. En av musiklärarna på skolan jämför det med att sitta still för länge. Lederna blir stela och vi vill upp och sträcka på oss.

Orgelbyggare

Materialet i piporna är mycket mjukt. Minsta påverkan utifrån gör materialet buckligt. När orgeln nu skulle rengöras kopplades en orgelbyggare in. Han har återställt piporna genom att räta ut dem, utan att påverka materialets utsprungliga funktion och form. Han har även städat orgeln från det damm, smuts och sot som satt sig under åren.

Isolering kunde skapat problem

I samband med att de drygt 500 piporna plockades ner för att återställas tog orgelbyggaren en titt innuti orgeln och pumpen. Det visade sig snart att en mindre katastrof var nära. På vinden, ovanför aulan, finns en elektrisk pump som pumpar in luft i orgeln så att den ska ge ljud. Vid insuget till pumpen låg lös isolering, något som hade kunnat skapa stora problem med orgelns funktion. Om partiklar från isoleringen sugits in i pumpen, och sedan in i orgeln, hade det kunnat sluta riktigt illa.

Kulturhistoriskt arv

Orgeln, som är från 1862, är byggd av Setterquist & Son Orgelbyggeri AB. Från början har det funnits en manuell pump för att pumpa in luft i orgeln. Den har bytts ut till en elektrisk pump någon gån gunder årens lopp. Även orgelns visuella utseende har förändrats med tiden. Den färgsättning som orgeln har idag är inte original och det krävs ett omfattande jobb för att återställa den tillsammans med kunniga personer. Förhoppningsvis kommer det göras i framtiden så att vi kan lämna det mäktiga kulturhistoriska arvet vidare med stolthet.

För att hålla orgeln igång kommer ett utvalt antal elever få spela på orgeln med jämna mellanrum. Från och med nu blir det alltså förhoppningsvis inte bara "Den blomstertid nu kommer" och "Stilla natt" som kommer ljuda.

Öppnad orgel med pipor i metall och trä.