Ett gott varumärke och samhällsnytta – därför söker folk sig till Futurum

Åsa Quarfordt är rekryteringskonsult på Best Bemanning som är ett av de företag som rekryterar för Futurums räkning. Nu senast var det en Byggprojektledare som skulle anställas. Vi tog ett snack för att höra mer om varför folk söker sig till Futurum, medan andra företag inte har lika många sökande för samma typ av tjänster.

Åsa har lång erfarenhet av rekrytering och startade Personalpoolen Mellansverige AB 2004 tillsammans med två kollegor. Sedan 2007 har hon jobbat uteslutande med rekrytering och bemanning. Personalpoolen blev uppköpt av Best Bemanning i januari 2019.

Bild: privat

Du har fått en del positiva reaktioner i samband med rekryteringen av Byggprojektledare till Futurum, berätta!

– Jo, jag har ju sökt Byggprojektledare till ett antal andra företag, förutom Futurum, det senaste året och i stort sett inte hittat någon kompetens. Men nu när Futurum söker Byggprojektledare så har jag fått flera sökande med rätt kompetens. Det är ingen skillnad i vad Futurum söker och vad andra söker, men när Futurum har en tjänst ute så söker man. Ni har ett gott varumärke, säger Åsa.

Vad tror du, som rekryteringskonsult, gör Futurum till ett attraktivt företag?

– Futurum har ett gott rykte på marknaden. Det är ett spännande företag som bygger mycket, syns, har många saker på gång och ligger i framkant inom många områden. Det känns som att personalen trivs och man vill vara en del av det. Sedan tror jag att många av de som söker sig till Futurum själva har barn. Man ser samhällsnyttan och delarna vävs ihop, förklarar Åsa.

Vad innebär det att vara en attraktiv arbetsgivare idag?

– Idag tror jag att det viktigaste är att få en balans mellan jobb och fritid, att man har en förståelse för det hos arbetsgivarna. Det finns företag som tycker att man ska gå all in och så får någon annan hämta barnen och så vidare, och sedan finns det företag som har en förståelse för att man vill vara hemma på sportlovet eller behöver vara hemma och vabba. De företag som behåller sina medarbetare är de som har den här förståelsen för balansen. Då får du medarbetare som mår bra och som uppskattar arbetet och blir ännu mer lojala. När folk mår bra och trivs i sin arbetsmiljö, då presterar de som bäst. När man brinner för det man gör. Det är även viktigt att man kan få en chans att göra andra saker inom företaget. Om man lägger ut en annons så är det viktigt att den även sprids internt, svarar Åsa.

När Futurum har en tjänst ute så söker man.

Ordning och reda

Futurum har rykte om sig att ha ordning och reda på sina byggen och i processerna. Bolaget sätter stolthet i noggrannhet och ställer stora krav på sina leverantörer om att allt ska vara rätt och riktigt utfört enligt de krav, lagar och regler som finns. Futurum arbetar aktivt mot korruption och mutor. Det kan en del känna som en extra stress medan andra tycker det är en självklarhet och befrielse.

– En del, som varit i kontakt med Futurum via sitt nuvarande eller tidigare jobb, tycker att Futurum är för petiga. Men noggrannheten är något man måste ha full respekt för, och det är tyvärr inte så vanligt som det borde vara i byggbranschen. Futurum gör ett bra jobb och alla vet vad som gäller. Ni jobbar aktivt mot mutor och inte ens en liten bjudlunch är tillåten, vilket många tycker är skönt. Det finns klara regler för hur saker ska vara, vilket ofta uppskattas när jag berättar om det. De som inte uppskattar det är nog inte rätt för Futurum ändå, säger Åsa.

Anställ en förskolepedagog!

Åsa älskar sitt jobb. Det lyser om hela henne när hon berättar om utmaningen i att få företag att inse att det inte bara är studier som räknas. Det finns andra värden, som ibland till och med slår högre, och det finns människor som kan blomma ut med rätt förutsättningar utan en massa universitetspoäng på Cv:t.

– Det är viktigt att förstå den sociala samvaron och att hitta personerna som är rätt för tjänsten och företaget. Om någon säger att de vill anställa en projektledare, så brukar jag säga ”Anställ en förskolepedagog!”. De är världens bästa projektledare när de styr upp stora barngrupper som ska ut och leka, äta mat, gå på led och gå på utflykt. Du behöver inte vara expert på ämnet för att vara en bra projektledare. Du ska ha kunskapen att omge dig med rätt personer. Jag gillar att utmana lite och just Futurum är ett förtag där man kan ha den här typen av diskussioner. Det är högt till tak och ett öppet klimat. Jag känner att för min del så utvecklas jag lika mycket med Futurum som jag hoppas att bolaget utvecklas med de personer som jag anställer, avslutar Åsa med ett leende.