Futurums nya arbetsmarknadsprojekt - Språngbrädan

Tecknad bild med kvinna som hoppar från en trampolin och texten Språngbrädan

Våren 2020 har skakat om hela världen i och med coronapandemin. Pandemin har lett till stora konsekvenser för samhället där bland annat skolor och andra verksamheter har fått stängas ner och där många arbetstillfällen gått förlorade. På Futurum Fastigheter väcktes tankar kring hur man kunde hjälpa till.

Bild på man

Göran Lunander, Vd.

–Futurum har alltid haft som mål att vara mer än bara ett kommunalägt fastighetsbolag. Det här märks tydligt i vår vision ”miljöer värdiga våra barn”, och redan när bolaget bildades 2012 visste vi att vi vill vara med och bidra till samhällsnyttan och hjälpa till där det behövs, säger Futurums Vd, Göran Lunander.

–Coronapandemin har slagit hårt mot hela samhället och inte minst mot Örebro kommun. Därför var det en självklarhet för oss att hjälpa till ekonomiskt, tillägger Futurums styrelseordförande Jimmy Nordengren.

–Futurum hyr ut och förvaltar skolor- och specialfastigheter i Örebro kommun, så vi beslutade oss för att ge kommunen en hyresrabatt på 10 miljoner kronor, fortsätter Jimmy.

Bild på man

Jimmy Nordengren, styrelseordförande

Ett arbetsmarkna­ds­projekt rätt i tiden

Sen var det detta med alla arbetstillfällen som gått förlorade. Göran Lunander kontaktade Futurums förvaltningschef Michael Blixt och Futurums personalchef Jeanette Hellnemo. Skulle det gå att göra något mer än att bara bidra ekonomiskt?

–Det var faktiskt så att jag och Jeanette redan påbörjat diskussioner med varandra när Göran kom med denna fråga, säger Michael Blixt.

–Ja, när Futurum var nybildat genomförde vi ett lyckat arbetsmarknadsprojekt på vår avdelning yttre skötsel, där flera av de projektanställda fick senare sysselsättning. Tankarna om ett nytt arbetsmarknadsprojekt kändes därför helt rätt i tiden, tillägger Jeanette Hellnemo.

Det beslutades att 3 av de 10 miljonerna skulle öronmärkas till ett nytt arbetsmarknadsprojekt, projekt Språngbrädan.

En heltäckande fastighetsskötarutbildning

Inom projekt Språngbrädan kommer 6 personer, som står långt ifrån arbetsmarknaden, att projektanställas på Futurum under cirka ett års tid.

De anställda kommer att ingå i Futurums reparatörsgrupp och själva projektet kommer att ha ett lärlingsupplägg, där de anställda skolas inom fastighetsskötarrollen. Arbetsuppgifterna kommer att vara varierade, som att till exempel sätta upp panelskydd, lägga plattor, anlägga gräs, utföra måleri, snickeri och murningsarbeten. De projektanställda kommer även att lära sig utföra ronderingar, VVS och arbeta i digitala arbetsordersystem - en heltäckande fastighetsskötarutbildning med andra ord.

–Det är väldigt viktigt för oss att de som projektanställs kommer att kunna gå härifrån med nya kunskaper, kunskaper som ger dem jobb, säger Michael Blixt.

–Precis som namnet på projektet, Språngbrädan, antyder kommer projektet att vara en språngbräda in i arbetslivet för de projektanställda, fortsätter Michael Blixt.

Den 1 juni intervjuades 17 kandidater som valts ut av projektets samarbetspartner FUFA (Förvaltningen för utbildning, försörjning och arbete) och därefter valdes 6 kandidater ut som börjar på Futurum den 17 augusti.

Blond kvinna och mörkhårig man står under ett träd en solig dag och ler mot kameran

Jeanette Hellnemo, personalchef och Michael Blixt, förvaltningschef.