Kristofer Svedberg ny ekonomichef på Futurum Fastigheter

Den 1 september börjar Kristofer Svedberg som ekonomichef på Futurum Fastigheter. Han ersätter Liz Hultgren, som blir utvecklingschef inom bolaget.

Porträtt på Liz och Kristofer som sitter i en soffa.

Kristofer Svedberg är utbildad civilekonom och anställdes som projektcontroller på Futurum Fastigheter hösten 2017. Sedan hösten 2018 har han varit tillförordnad ekonomichef och gått i mentorskap hos Liz Hultgren.


Kristofer ser fram emot uppdraget som ekonomichef, även om det är en stor roll att axla.

- Året som tillförordnad ekonomichef, när jag gått bredvid Liz, har varit lärorikt. Jag ser på saker med nya ögon och vi måste hela tiden ställa oss frågan om vi kan förbättra och göra saker enklare. Eftersom jag vet att Liz finns kvar inom bolaget känner jag ändå ett lugn. Det är en stor trygghet att ha henne nära. Jag ser heller ingen anledning till att ändra på saker bara för att man ska ändra, säger Kristofer.


Liz har varit ekonomichef sedan Futurum grundades 2012. Hon förklarar att man under åren byggt upp en struktur, men att det nu är dags att få in nytt blod för att komma vidare.

- Det här är ett perfekt tillfälle att byta chef för att vidareutveckla arbetssätt och struktur. Jag har jobbat med ekonomi i 30 år och känner mig trygg i det. Nu är det dags att någon annan tar över och vidarutvecklar det jag har gjort under de här sju åren, säger Liz.


Attraktiv arbetsgivare

Redan när Kristofer anställdes 2017 fick han en karriärsväg beskriven. Det är en del av Futurums vision om att vara en attraktiv arbetsgivare.

- Det gäller att våga satsa på de yngre och ge medarbetare möjlighet att utvecklas och få kompetensutveckling inom bolaget. Jag kan själv identifiera mig i hur svårt det var att komma in i olika arbetsroller som ung. Vi måste släppa in de yngre, låta dem arbeta bredvid och på så sätt få rätt förutsättningar när det är dags att ta över, säger Liz Hultgren.


En stor utmaning som Kristofer ser är den digitaliseringsprocess som pågår inom Futurum för närvarande. Han vill att så mycket som möjligt ska bli digitalt och han ser gärna en papperslös ekonomiavdelning inom en femårsperiod. Men det finns en del utmaningar. En sådan är att den kommunala arkiveringsplanen inte riktigt harmoniserar med den nya tekniken än. Kristofer vill även se automatisering av fler arbetsuppgifter för att frigöra tid till annat, som till exempel att utveckla arbetssätt och ekonomiavdelningen i stort.

- Vi ska skynda långsamt. Digitalisering finns i allt vi gör och det gäller att förändra små saker allt eftersom för att förstå flödet och kunna bygga vidare. Det gäller att vara lite "street-smart". Idag finns teknik som underlättar och vi måste oxå ta oss tid att hänga med i utvecklingen, säger Kristofer och tillägger att Liz hela tiden varit tydlig med hur hon har gjort, men att han ska hitta sitt sätt.


Ny roll som utvecklingschef


Liz Hultgren kommer gå vidare inom bolaget och bli utvecklingschef med ansvar för hållbarhet, IT, kommunikation, upphandling och tidiga skeenden i byggprocessen.

- Jag tror jättemycket på det här. Men jag vet inte exakt vad det kommer innebära, utan det får utkristalisera sig med tiden. Det är en fantastisk förmån att få börja med något helt nytt i min ålder. Jag tror att den största utmaningen för Futurum just nu är att hantera våra egna interna processer. Vi har hunnit med otroligt mycket sedan 2012, när bolaget bildades, men det var varit på bekostnad av det interna arbetet. Nu är vi över 100 medarbetare och det är en magisk gräns. Vi behöver ha dokumenterade rutiner och processer, vilket förhoppningsvis kommer minska frustrationen på olika sätt i en större organisation. Utveckling berör alla i bolaget och utmaningen är att få med sig alla medarbetare på tåget. Vi är ingenting utan varandra, avslutar Liz.Vi önskar Kristofer och Liz lycka till med sina nya roller inom Futurum Fastigheter!