Han reste från syrien
till Futurum

Under slutet av 2015 kulminerade en av de största flyktingkriser som Europa skådat under modern tid. Över en miljon asylsökande människor, främst från mellanöstern, flydde till Europa och en av dem var Ayman Alrai från Syrien.

34-årige Ayman, som i Syrien arbetat som elektriker, var redan från start fast besluten om att snabbt bli en del av det svenska samhället.

– Under mitt första år i Sverige, i väntan på uppehållstillstånd, bodde jag på en camping och då försökte jag lära mig det svenska språket på egen hand. Men det är svårt att få ett nytt språk att fastna när man inte använder det i sin vardag, säger Ayman.

När uppehållstillståndet väl beviljats och Ayman börjat läsa på SFI, gick allt bara av farten. Fyra år senare har han hunnit med att läsa tre av totalt fyra SFI-nivåer, tagit körkort och dessutom läst en påbyggnadsut-bildning inom elektronik.

– Det finns alltid människor som bara fokuserar på det negativa. De klagar på att de inte har något jobb, att allt är så svårt, men man måste kämpa och skapa sin egen framgång, säger Ayman.

– Det mest avgörande för att komma in i det svenska samhället är att lära sig språket. Har man inte språket är det svårt att utbilda sig och få jobb, det är svårt med det mesta då, fortsätter han.

Spännande projekt

När Aymans kontakt på kommunen förklarade att det fanns ett projekt på Futurum där man skulle få lära sig att bli fastighetsskötare lät det spännande.

- Men då visste jag inte riktigt vad det innebar att vara fastighetsskötare. Jag tänkte mer att det var att flytta bänkar och göra enklare saker, men det var jättekul när det visade sig att man skulle få lära sig så många olika saker som murning, snickeriarbeten, VVS och så vidare. Efter denna utbildning är jag inte bara elektriker utan även fastighetsskötare. Då får jag många fler jobbmöjligheter, fortsätter Ayman.

I skrivande stund har projekt Språngbrädan pågått under ett halvår och redan nu känner Ayman att hans språk har utvecklats mycket.

– Jag får prata svenska varje dag och det har utvecklat mitt språk mycket under bara ett halvår. Här tvingas man till att prata och då lär man sig per automatik nya ord och får träna och utveckla det manredan kan, säger Ayman.

På frågan om Ayman trivs i Språngbrädan skiner hela han upp.

– Det här är något av det roligaste jag gjort faktiskt. Vi får lära oss nya saker varje dag och gruppen och alla andra man träffar är så trevliga. Som grupp kompletterar vi varandra väldigt bra. När det kommer till elektronikfrågor frågar de alltid mig, och någon annan är mer duktig på murning eller staket.

– Jag är jätteglad att jag fick den här chansen och det skulle vara kul att arbeta som fastighetsskötare i framtiden, säger Ayman.