Avtackning av målande elever - projektet som blev en succé

Under juli kunde vi berätta om projektet där sex högstadieelever under två veckor fick som uppdrag att måla om klassrum på Engelbrektsskolan – ett projekt som syftade till att minska skadegörelse. Projektet blev en succé och Futurum återvände för att tacka av eleverna med lite tårta.

Elevprojektet grundades i en idé från Josef Golparian och Annika Tholster som arbetar som resurspedagog respektive kurator på Engelbrektsskolan i östra Örebro. Tyvärr är det vanligt med skadegörelse runt om på våra skolor, men genom att skapa unga förebilder, där man låter elever ta ansvar för att måla om klassrummen, tänkte man att skadegörelsen skulle minska.


Sex högstadieelever valdes ut och under två sommarveckor målades två klassrum om. Då arbetet och tankesättet var helt i linje med Futurums filosofi var det en självklarhet att sponsra projektet med lön och materialkostnader. Även TH:s måleri ställde upp som sponsor. Läs mer här om när Futurum var på plats under elevprojektets första vecka.


Resultatet av elevprojektet blev över förväntan bra och Futurum återvände för att tacka av eleverna med tårta.

Ung och äldre man leende

Förvaltare Anton Johansson och förvaltningschef Michael Blixt

Futurum och elever stolta

Det gick inte att ta miste på att det var ett gäng stolta elever som mötte förvaltningschef Michael Blixt och förvaltare Anton Johansson från Futurum på fredagsförmiddagen. Trots att en stor tårta tagits med var det snarare återblickarna från de två projektveckorna som tog störst fokus.

Futurums förvaltningschef Michael Blixt inledde fikastunden med att hålla ett tacktal till eleverna.

– Ni har gjort ett fantastiskt jobb på ett fackmannamässigt vis och ni får lova mig att ni använder den här erfarenheten som merit när ni i framtiden ska söka jobb, sa Michael bland annat.

Prinsesstårta

Futurums förvaltningschef Michael Blixt håller ett tacktal till eleverna.

Ringar på vattnet

Enligt resurspedagog Josef Golparian har projektet fått ringar på vattnet där eleverna bland annat ska få komma på studiebesök på målerifirman som var med och sponsrade projektet.

– Själva målandet av klassrummen är egentligen bara en liten del. Eleverna har vuxit massor av detta, lärt sig att ta ansvar och många har verkligen blommat ut. Jag är stolt över dem, sa Josef.

Kvinna och man håller i tavla

Annika och Josef håller i en inramad Futurumtröja med alla projektdeltagares namnteckningar.

Handavtryck

Eleverna målade om ett mindre och ett större klassrum och berömmet lät inte vänta på sig.


– Wow, vilket fint klassrum! Hade femteklasseleverna som efter sommarlovet flyttade in i klassrummet sagt.


Som ett minne från projektet, och som en snygg detalj, lämnade projekteleverna ett minne i form av sina handavtryck i färg på ena väggen.

Hade gärna fått hålla på ännu längre

Enligt en av eleverna, Elsa, hade måleriprojektet gärna fått hålla på längre än två veckor.

– Det var jätteroligt och verkligen något jag skulle vilja göra igen. Det kändes tråkigt efter de två veckorna när det var slut. Om det blir något nytt projekt i framtiden hoppas jag att jag kan vara med då också, sa Elsa.

Vägg målad med handavtryck

Det största av de två klassrummen där elevernas handavtryck finns förevigade på en vägg.