Studenter lägger grunden för Futurums nya ritningssystem

Sedan två veckor tillbaka är byggingenjörsstudenterna Jennifer Gustavsson och Yasin Zahedi på plats på Futurum för att hjälpa till med att lägga grunden för Futurums nya ritningssystem Yta.

Blond kvinna och mörkhårig man sittandes i ensoffa

Jennifer Gustavsson och Yasin Zahedi

Nytt ritningssystem kommer att effektivisera

Strax före påsk började byggingenjörsstudenterna Jennifer Gustavsson och Yasin Zahedi på Futurum. De kommer att jobba extra på Futurum fram till mitten av juli och deras uppgift blir att stötta upp arbetet med att lägga grunden för Futurums nya ritningssystem Yta.


Yta är ett interaktivt ritningssystem som, när det är i drift, kommer att förenkla och effektivisera det dagliga arbetet för både hyresgäster och för de som arbetar mer med service och underhåll på Futurum. Genom det nya ritningssystemet kommer man att på ett snabbt och lättöverskådligt sätt kunna få fram information om till exempel golvmaterial, färg på väggen eller fabrikat på ett dörrhandtag som sitter i en specifik dörr - enbart genom att markera en yta i ritningssystemet.


För att kunna koppla ihop den rumsspecifika informationen med det specifika rummet, våningsplanet eller till fastigheten behöver man först systematisera och sortera denna information i ett program som heter Revit. Det är här Jennifer och Yasin kommer in i bilden.

Byggingenjörsstudenter med förkärlek till Revit

Jennifer läser första året på byggingenjörsprogrammet och Yasin är inne på sitt andra år.

Hej Jennifer och Yasin! Hur kom det sig att ni sökte jobb hos oss på Futurum?

– Jag såg annonsen på Facebook och det såg verkligen spännande ut. Det var solklart att jag skulle söka jobbet, framförallt för att det handlar om att arbeta i Revit, säger Yasin.

 

– Jag trodde jag drömde när jag såg att tjänsten låg ute, säger Jennifer.

Revit var något jag fick upp ögonen för under vårterminen så det kändes självklart att söka tjänsten och att få omsätta och utvecklas inom det, fortsätter hon.

 

– Det var mitt mål att kunna hitta ett jobb vid sidan av studierna där jag får möjligheten att kombinera den teoretiska delen med den praktiska delen, kunna sätta på prov de kunskaper jag har fått av utbildningen, kunna utveckla, och möta utmaningar där ute på arbetsplatsen. Att få det här jobbet på Futurum kändes därför fantastiskt, säger Yasin.

 

Jennifer är inne på samma spår:

– Målet var att fixa ett sommarjobb inom byggbranschen redan första året för att kunna få så mycket erfarenhet som möjligt fram till examen. Sen att jobbstarten blev redan nu i april var bara bra, då hinner jag lära mig ännu mer. Ett extrajobb vid sidan av studierna kräver att man planerar sina dagar för att kunna hinna med både jobb och plugg, vilket jag ser som nyttigt och motiverande, säger Jennifer.

Kände ni till Futurum sedan tidigare?

– Ja, jag jobbade här på Futurum under förra sommaren, fast på yttre skötsel, så jag känner till företaget sen innan, säger Jennifer.

Redan då blev jag väl omhändertagen av mina kollegor och jag fastnade för Futurums arbetsmiljöpolicy och värdeord, fortsätter hon.

 

– Jag kände inte direkt till Futurum sedan innan, men jag håller med Jennifer om det där med värdeord, säger Yasin. När jag såg jobbannonsen gick jag in på Futurums hemsida och läste om bolagets värdeord och vision. Det känns viktigt för mig att jobba på ett ställe som delar mina värderingar och som jobbar med ny teknik, hållbara material och lösningar. Ett företag som engagerar sig, fortsätter Yasin.

Och efter utbildningen, vad vill ni göra då?

– Drömmen är att jobba antigen som konstruktör eller CAD-ritare eftersom jag tycker om att jobba i Revit så mycket, säger Yasin.

Det hade även varit kul att få jobba med bygglovhandlingar eller inom produktion, så jag är verkligen öppen för många möjligheter, fortsätter Yasin.

 

– Jag drömmer om att bli projektledare i framtiden, säger Jennifer. Att få kunna vara med från start och se/påverka utvecklingen till det att projektet är färdigställt, fortsätter hon.

"Snart behöver de varken mig eller universitetet!"

Amanda Hedström och Mikael Karlsson arbetar med att utveckla och lansera det nya ritningssystemet på Futurum och det var de som kom på idén om att anställda studenter.

 

– Vi ville ha in några som har färska kunskaper, så att anlita studenter kändes självklart, säger Amanda. Att dessutom få bidra till att få in studenter på arbetsmarknaden kändes viktigt för oss eftersom det är ett av Futurums mål, fortsätter Amanda.

Hur känns det nu när de är på plats? Blev det som ni tänkt er?

 

– Det känns jättebra att ha dem på plats och dessutom har de lärt sig sina arbetsuppgifter rekordsnabbt, säger Amanda.
Snart behöver de varken mig som handledare, eller skolan, fortsätter Amanda med ett skratt.


Vi hälsar Jennifer och Yasin varmt välkomna till oss på Futurum!