Personalchef och hockeymamma ingen omöjlig kombination

Att balansera rollen som personalchef i Örebro och samtidigt vara mamma åt en framgångsrik hockeyjunior i Umeå är inga problem för Jeanette Hellnemo, personalchef på Futurum Fastigheter.

Jeanette HellnemoFörstora bilden

Jeanette Hellnemo

Futurum har som mål att vara en attraktiv arbetsgivare, vilket är viktigt för att säkerställa kompetensbehovet i framtiden, både genom nyrekryteringar men framför allt genom att kunna behålla och vårda befintlig personal. Detta möjliggörs bland annat genom satsningar på betald friskvård under arbetstid och genom att kunna erbjuda sina anställda flexibla arbetssätt. Ett lyckat exempel på det sistnämna är Futurum Fastigheters personalchef Jeanette Hellnemo.


Redan i tidig ålder visade Jeanette Hellnemos son Alex tecken på att han hade talang för hockey. Efter att ha varit med i North Sweden Hockey Academy, en slags talangklubb för duktiga hockeyjuniorer, i tre år och sedan påbörjat en högstadieklass med hockeyinriktning ville Alex snart utvecklas mer.


– Alla mina tre söner har spelat hockey men Alex utmärkte sig extra mycket. När han väl slutade 7:an fick han ett erbjudande om en plats i U16 elit, men haken var att platsen fanns i Umeå och inte här i Örebro.


Hur ställer man sig då till beslutet att låta sin 14-årig son flytta 60 mil hemifrån för att bli med i en hockeyklubb?

Alex Hellnemo

Alex Hellnemo

– Jag och min man Jonas kände tidigt att detta var en chans som vi inte kunde neka Alex, men sen kom frågan om hur vi skulle kunna lösa det hela rent logistiskt. Att låta honom flytta till Umeå på egen hand var liksom inget alternativ.


Lösningen blev att ordna en lägenhet åt sonen i Umeå och att en vecka per månad resa upp och arbeta via distans. Resterande tre veckor per månad reser Jonas, Jeanettes man som arbetar som konsult, upp till Umeå och bor med Alex.


Futurum Fastigheters VD Göran Lunander säger att ett av hans mål är att kunna vara den absolut bästa tänkbara arbetsgivaren på marknaden.

– En bra arbetsgivare måste kunna ta tillvara på varje individs unika livssituation och det hade varit direkt korkat och oansvarigt att inte kunna finna en lösning för Jeanette. Här på Futurum har vi anställda i åldrarna 18 - 68 år som befinner sig i olika situationer i livet. Att då kunna anpassa arbetssituationen så att den fungerar i livspusslet är enbart en win-win situation.


I det här specifika fallet hade det nog slutat med att Jeanette sagt upp sig om det inte hade gått att lösa och det hade varit en stor förlust för oss på Futurum, säger Göran.


Jeanette säger att det såklart varit ett pusslande att få ihop allt och det är inte direkt gratis att pendla fram och tillbaka till Umeå.

– Samtidigt visste vi från början att det här bara var något vi skulle behöva göra under en begränsad period i livet och snart kommer Alex att flytta till Skellefteå på egen hand i och med ett klubbyte. Jag är glad över att arbeta för ett bolag som verkligen sätter sina medarbetare i fokus, säger Jeanette.