Invigning av två nya förskolor

Barn och pedagoger adderar skratt, gråt, tålamod, lycka, sång, dans, ro och energi. Två nya förskolor fylls med liv. De senaste veckorna har vi varit med och invigt två nya förskolor; Förskolan Utforskaren och Förskolan Silva.

Denice Östman, rektor förskola Stora Mellösa & Odensbackens förskoleområde, och Katarina Hammarström, rektor Stora mellösa skola F-6.

Denice Östman, rektor förskola Stora Mellösa & Odensbackens förskoleområde, och Katarina Hammarström, rektor Stora mellösa skola F-6.

Förskolan Utforskaren

Förskolan Utforskaren ligger i Stora Mellösa, några mil öster om Örebro. Byggnaden är en "växabyggnad" vilket innebär att det finns plats för fyra förskoleavdelningar och två klassrum med separat ingång. Klassrummen kan göras om till förskoleavdelningar om det finns behov. Idag går 70 barn på de fyra förskoleavdelningarna. Utöver det går 67 barn i skoldelen, som har en tydlig koppling till Stora Mellösa skola, som ligger bara ett stenkast bort.

Denice Östman, rektor för förskolan, berättar att förskolans namn kommer från en kombination av glädje, lek och nyfikenhet - vilket symboliserar förskoleverksamheten. Det är inte svårt att se att just de tre orden finns med, både inne och ute. På förskolegården finns mängder av leksaker och utmaningar som bjuder in till nyfikenhet och lek. Tillsammans med konstnären Jelena Lundkvist har barnen skapat en stengrotta/stenkoja. Kojan bjuder in till nyfikenhet, både för stora och små, och är placerad i en lummig del av förskolegården. Inomhus visar barn och pedagoger upp projekt om mönster och naturen.


Verksamheten flyttade in i lokalerna den 5 augusti.

- Det är ett lyft för hela Stora Mellösa. Vi har utökat förskoleverksamheten med en avdelning och samarbetet under byggnationen har gått jättebra, både med Futurum, vårdnadshavare och entreprenörer. Vi har fått fantastiska lokaler, säger Denice Östman.

Susanne Carlsson, rektor på förskolan Silvan.

Susanne Carlsson, rektor förskolan Silvan

Förskolan Silvan

Ordet "silva" betyder skog och det är lätt att förstår varför man valde det namnet till den nya förskolan i Brickebacken. Förskolan ligger i närheten av skogen och barnen har en tilltagen förskolegård full med spännande äventyr. Små vägar slingrar över gården, trafikskyltar uppmanar till att man ska stanna innan man kör vidare och en jättelik tusenfoting med "alfabetskropp" är målad på marken.


Förskolan Silvan är resultatet av två uttjänta förskolor i Brickebacken, det vill säga Hopprepet och Trollskogen. Det första gänget flyttade från Hopprepet till de nya lokalerna i januari 2019. I augusti 2019 var det sedan dags för gänget från Hopprepet att få njuta av nya fräscha lokaler.


Vid invigningen bjöds vi på sång och dans av barnen. Susanne Carlsson, förskolechef för förskolan Silvan tackade bland annat alla barn som hjälpte till vid flytten från de tidiagre försklorna Hopprepet och Trollskogen.


- Hela projektet har fungerar bra. Vi är jättenöjda. Det är roligt att få vara med på en sådan här resa, sa Susanne i samband med att hon klippte bandet som symboliserade invigningen.