Nya ventilationsaggregat till Engelbrektsskolan

Sommarlov innebär arbete för oss på Futurum fastigheter. Det är nu vi har möjlighet att göra stora justeringar i fastigheterna, som påverkar den vardagliga verksamheten. Ett bra exempel på det är de nya ventilations­aggregat som just nu håller på att installeras på Engelbrektsskolan.

De gamla aggregaten hade sedan länge sett sina bästa dagar. Aggregaten var från 80-talet - uttjänta och riktiga energitjuvar.


— Med nya aggregegat kan vi göra besparingar både när det kommer till energi, men även drift och underhåll, säger Matti Fors som är drifttekniker på Futurum.


De tidigare fem aggregaten byts ut mot två nya, fräscha aggregat som ska betjäna den 18145 kvm stora fastigheten. Aggregaten har så kallade zoonspjäll, vilket gör att det går att styra ventilationen efter behov. När det är som mest rörelse i byggnaden behövs det större omlopp på luft, medan eftermiddagar, kvällar och nätter ofta har ett lägre behov. Olika delar av byggnaden har även olika behov vid olika tidpunkter. Det kommer även gå att anpassa ventilationen till evemang i lokalerna efter ordinarie verksamhet.


Aggregaten kommer tas i bruk under andra halvan av augusti.