Snön är här!

Nu är vintern är här på riktigt och med den kommer snön. Snö innebär snöröjning. Anders Ericsson, som samordnar snöröjningen hos Futurum Fastigheter, berättar hur det går till.

Anders Ericsson som står med ena foten i en snöhög och den andra i en grushög.

Anders Ericsson, samordnare av snöröjning på Futurum Fastigheter.

– Ja, nu är det full fart, både för de som handskottar och för alla entreprenörer som skottar med maskin. Totalt är det cirka 15-20 maskiner ute och snöröjer vid Futurums fastigheter när det snöat. Utöver det så är det cirka 30 personer som skottar för hand kring fastigheterna, berättar Anders.


Han berättar att snöröjningen är en stor apparat varje vinter, men allt beror – av naturliga skäl – på hur vintersäsongen ser ut. Under vintern 2017-2018 blev det fler körningar än åren innan, eftersom det kom så mycket snö.

Ansvarsfördelning och tid

Futurum Fastigheter ansvarar för att det ska gå att ta sig fram till entrédörrarna på fastigheten. Snörröjningen den sista metern utanför entrén ansvarar verksamheten själv för. Verksamheten ska även själva skotta nödutgångar, eventuella lastkajer, trappor med mera.


Snöröjningen med maskin görs när det inte är några människor vid fastigheten, oftast på natten.


– Vi har 12 arbetstimmar på oss att snöröja, från det att det slutar snöa. Det innebär att det kan ta upp till en och en halv dag innan vi har hunnit klart. Vi försöker börja på olika ställen varje gång, så att det inte ska märkas så mycket ute vid fastigheterna. Om det är ihållande snöfall som beräknas ge mer än 10 centimeter snö kan det blir tal om mellanröjningar, för att det inte ska bli problem med framkomligheten. I enstaka fall kan vi då behöva använda maskin även när det är människor på plats, säger Anders.


I samband med snöröjningen sandas marken, för att förebygga halka. På grund av miljöaspekten så används inte vägsalt. Undantaget kan vara om det har byggts upp isvallar vid till exempel en grind in till en förskola.

 

Läs den fullständiga beskrivningen av hur snöröjningen går till.