Fjärilsparken

Arbetet med Fjärilsparken påbörjades våren 2020 och pågår under tre år. Målet med projektet är att öka den biologiska mångfalden. Parken, som ligger i bostads­området Rosta, bjuder in alla sinnen på upptäcktsfärd. Under det första året togs flera stora svampangripna pilträd ned och den stora planteringen anlades tillsammans med ett gångstråk. Himalaya­björkar planterades och parken fick ­belysning och skyltar. Nu har det gått ett år till och det har hänt en hel del.

Perenner

Perenner är växter som kommer tillbaka år efter år på samma plats. De är planterade i den stora runda rabatten, men finns även på andra håll i parken. Nästan alla perenner är valda för deras egenskaper att locka insekter. Här hittar vi bland annat lavendel, kärleksört, solhatt och daggkåpa.

Buskar

Buskarna bildar skydd för smådjur och fåglar. Flertalet av buskarna blommar och det gillar insekterna, som hjälper till att pollinera. Pollineringen gör att bär och frukt bildas på buskarna och fåglarna mumsar gärna i sig skörden. Exempel på buskar i parken är slån, buskpion, fjärilsbuske och rosenkvitten.

Vårlökar

Många av lökarna blommar väldigt tidigt på våren. Blommorna är livsviktiga för de första övervintrade insekterna, som vaknar när vårsolen tittar fram och värmer. De vårlökar som tittar upp först i parken är krokus, rysk blåstjärna och vintergäck. De följs sedan av bland annat narcisser, hyacinter, tulpaner och kejsarkronor. Vilken prakt!

Träd

Träden är jordens lungor, de renar luften vi andas, hjälper till att sänka temperaturen i luften och ger oss skugga. De är livsnödvändiga för människor, fåglar och insekter. I parken hittar du bland annat korea­gran, sibiriskt korkträd och en dunge med björk.

Klätterväxter

Tre klätterväxter pryder stammarna i mitten av den stora perennplanteringen. Det är humle, blåregn och skogsklematis som slingrar sig upp mot himlen. Klätterväxterna är både vackra att se på och perfekta gömställen för insekter och små fåglar.

19

träd

45 buskar

690
perenner

tre klätterväxter

12 580
vårlökar


Till toppen